Sistem Yedekleme

Geleceğe Şimdi Adım At

Sistem Yedekleme

Profesyonel yedekleme sistemleri aynı sunucu üzerine diskler üzerinde kurulan RAID ((Repundant Array of Independent Disks) ve ayrı bir sunucu üzerinde Disaster Recovery yapılandırmasıyla kullanılmaktadır. Bununla birlikte verinin değerine göre diğer konu başlığımız altında detaylandırılan Felaket Yönetim Sistemleri tercih edilmekte. Bir diğer çözüm ise; yedekleme amacıyla üretilen NAS (Network Attached Storage) cihazlarıdır. 

Bunun dışında bazı küçük ve orta ölçekteki firmalarda, teknoloji marketlerinden temin edilebilen standart harici disklere yedekleme yapılmaya çalışılmakta. Ancak bu tip cihazlar, yapısı gereği bireysel kullanıma yönelik üretilen, kişisel dosya resim vb. verilerin saklanması için kullanılan, arıza yapması ve manyetik alanlardan etkilenmesi diğer profesyonel ürünlere göre oldukça fazla ihtimali olan ucuz çözümlerdir. Şirket verileri gibi önem arz eden datalar için kesinlikle tercih edilmemelidir. 

Yazılımlar, farklı yöntemlerle yedekleme yapılmasına imkan verir. Yaygın üç yöntem şöyle sıralanabilir:

1. Tam (Full) Yedek: Bu yöntem, seçilen kaynağın tüm içeriğini yedekler. En güvenilir yöntemdir, ancak zaman ve kapasite ihtiyacı yüksektir. Diğer yöntemler uygulanmadan önce, en az bir kez tam yedek alınmalıdır.

2. Adımlı (Incremental) Yedek: Bu tip yedeklemede, sadece son yedekten bu yana yedeklenmemiş olduğu tespit edilen (“Archive” attribute) dosyalar yedeklenir. Kurtarma sırasında önce tam yedek, sonra sırayla tüm adımlı yedekler kurtarılmalıdır.  

3. Fark (Differential) Yedek: Bu tip yedeklemede, son tam yedekten bu yana yedeklenmemiş olduğu tespit edilen dosyalar yedeklenir. Kurtarma sırasında önce tam yedek, sonra son fark yedeği kurtarılmalıdır. Bazı yedekleme yazılımları, istek üzerine yapılan yedekleme işlemleri dışında, ayarları kaydedilen bir yedekleme işlemini istenen aralıklarla tekrar edecek özellikler de taşırlar. 

Yapınızı inceleyerek size en uygun çözümleri sunabilmek adına bizimle irtibata geçmeniz yeterlidir.

Partnerlerimiz

Bu web sitesi, web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezler kullanmaktadır.